Wielkanoc

  • Życzenia wielkanocne
  • Przepisy wielkanocne
  • Tradycje wielkanocne
  • Gify wielkanocne
  • Kartki wielkanocne
  • Pisanki wielkanocne
  • Dekoracje wielkanocne
  • Porady wielkanocne


  • Życzenia Wielkanocne · Przepisy wielkanocne · Mięsa

    Życzenia na Wielkanoc

    Wielkanoc

    Schab z ziołami

    Składniki:

    1 kg schabu bez kości
    3 ząbki czosnku
    pół łyżeczki szałwii
    pół łyżeczki suszonej mięty
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    1 łyżeczka oliwy
    1 łyżka smalcu
    1/2 szklanki rosołu

    Sposób przyrządzenia:

    Drobno posiekany czosnek utrzeć z ziołami, solą, pieprzem i oliwą. Umyty i osuszony schab natrzeć ziołami, zawinąć w folię i zostawić na 3 godziny w chłodnym miejscu. W rondlu rozgrzać tłuszcz, włożyć schab, obrumienić ze wszystkich stron, skropić zimną wodą i piec 2 godziny pod przykryciem, podlewając czasami rosołem.

    Komentarze (0) 23.03.2009. 20:53

    Schab nadziewany śliwkami

    Składniki:

    1,5 kg schabu bez kości
    12 śliwek kalifornijskich
    6 ząbków czosnku
    3 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    2 łyżeczki owoców jałowca
    6 ziaren czarnego pieprzu
    3 łyżki miodu
    2 łyżeczki ostrej musztardy
    1 kostka rosołowa
    1/2 łyżeczki tymianku
    1/2 łyżeczki majeranku
    1/2 łyżeczki curry
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    przyprawa do mięsa
    1/2 szklanki oleju
    sól

    Sposób przyrządzenia:

    Przygotować marynatę: jałowiec, ziele angielskie, ziarna pieprzu, liście laurowe, kostkę rosołową gotować pod przykryciem przez 10 min. Do lekko wystudzonego wywaru dodać miód, musztardę, pokrojone ząbki czosnku, olej, łyżeczkę soli, zioła i przyprawy. Mięso włożyć do zimnej marynaty na 12 godzin. Odstawić do lodówki. Nakłuć na wylot z dwóch stron nożem, wypełnić ciasno śliwkami, wierzch natrzeć solą i olejem. Schab przełożyć do rękawa i piec w temp. 190 st. przez 45 minut.

    Komentarze (0) 23.03.2009. 20:52

    Pieczona szynka

    Składniki:

    2 kg szynki bez kości,
    30 dag wędzonej słoniny skrojonej w słupki i zamrożonej (do szpikowania),
    Bejca: 3 łyżki przyprawy Gyros
    50 ml octu balsamicznego,
    1 łyżeczka pieprzu,
    100 ml oleju,
    100 ml bulionu warzywnego,
    kilka roztartych ząbków czosnku,
    sól

    Sposób przyrządzenia:

    Szynkę wkładamy na 5 minut do wrzątku, po czym wyjmujemy i studzimy. W tym czasie z podanych składników wykonujemy bejcę.
    Gdy szynka się schłodzi szpikujemy ją słupkami zamrożonej słoniny i wkładamy na co najmniej 24 godziny w marynatę.
    Pieczemy w rękawie do pieczenia licząc 1 godziną w piecu na 1 kg mięsa w 200 st. C. Po upieczeniu zlewamy z rękawa sos. Można ją jeszcze po upieczeniu posmarować miodem i wstawić jeszcze do piekarnika na jakieś 20 min. w temp. 200 st. C.

    Komentarze (0) 23.03.2009. 20:52

    Pieczeń wieprzowa

    Pieczeń wieprzowa

    Składniki:

    2 kg łopatki
    2 szklanki ciemnego piwa
    2 duże cebule
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki masła
    1 łyżka smalcu
    sól, pieprz, kminek

    Sposób przyrządzenia:

    Mięso umyć i osuszyć, skórę ponacinać nożem w romby i natrzeć ze wszystkich stron solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 220 st. C i podgrzać w brytfannie smalec. Pieczeń ułożyć w brytfannie skórą do dołu i podlać wodą. Piec 30 minut. Mięso odwrócić i zmniejszyć temp. do 180 st. C. Dodać pokrojoną w plastry cebulę i piec 1,5 godziny, od czasu do czasu podlewając wodą. Na 30 minut przed końcem posmarować skórkę masłem wymieszanym z roztartym czosnkiem i kminkiem, a przez ostatnie 20 minut polewać piwem. Gotową pieczeń odłożyć, a sos przetrzeć przez sito.

    Komentarze (0) 23.03.2009. 20:51

    Kiełbasa z przecierem pomidorowym

    Składniki:

    1 kg białej kiełbasy
    2 cebule
    6 kiszonych ogórków
    1 słoik przecieru pomidorowego
    liść laurowy
    pieprz, majeranek, bazylia, oliwa

    Sposób przyrządzenia:

    Kiełbasę gotować 15 minut. Cebulę pokroić w półplasterki i zeszklić na oliwie. Kiełbasę ułożyć na cebulę. Ogórki pokroić w plasterki i przykryć nimi kiełbasę. Na wszystko wylać przecier. Dodać do smaku majeranek, liście laurowe, pieprz i bazylię. Po piętnastu minutach gotowania na średnim ogniu nakłuć kiełbasę widelcem, aby wypłynął sok. Po kolejnych 15 minutach wyjąć kiełbasę i pokroić na kawałki. Włożyć z powrotem do sosu i mocno podgrzać.

    Komentarze (0) 23.03.2009. 20:50

    • Wyślij życzenia
    • swoim bliskim
    • na Święta Wielkanocne
    Najpiękniejsze życzenia wielkanocne i życzenia świąteczne na Wielkanoc znajdziesz u nas. Do tego otrzymasz niebanalne wierszyki wielkanocne, smsy wielkanocne i życzenia na Wielkanoc, które wyślesz swoim bliskim.