Wielkanoc

  • Życzenia wielkanocne
  • Przepisy wielkanocne
  • Tradycje wielkanocne
  • Gify wielkanocne
  • Kartki wielkanocne
  • Pisanki wielkanocne
  • Dekoracje wielkanocne
  • Porady wielkanocne


  • Życzenia Wielkanocne · Przepisy wielkanocne · Ciasta

    Życzenia na Wielkanoc

    Wielkanoc

    Zęby Murzyna

    Składniki:

    CIASTO
    150 g margaryny
    3 jajka
    1 szklanka cukru
    3 łyżki kakao
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka amoniaku
    KREM
    1 szklanka masy makowej
    200 g masła
    cukier puder
    300 g bezików

    Sposób przyrządzenia:

    Z podanych składników upiec 2 placki. Ostudzić. Na dolny placek nałożyć połowę kremu, następnie beziki, na to znów krem i przykrywamy drugim plackiem. Udekorować polewą czekoladową.

    Komentarze (0) 23.03.2009. 16:56

    Wielkanocny ananasowiec z marcepanem

    Składniki:

    1 kostka masła
    1 szklanka cukru pudru
    5 jajek
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 łyżek kakao
    5 łyżek mleka
    puszka ananasów
    opakowanie masy marcepanowej
    tłuszcz do blaszki

    Sposób przyrządzenia:

    Masło, cukier i sól utrzeć na puszystą masę. Wbić kolejno 4 jajka, zmiksować. Mąkę i proszek przesiać. Kakao rozpuścić w mleku. Mąkę z proszkiem i kakao dodać do masy, utrzeć na gładkie ciasto. Prostokątną blaszkę o długości ok. 30 cm natłuścić. Połowę ciasta wyłożyć do blaszki. Ananasy odcedzić, dokładnie osączyć, pokroić w kostkę. Masę marcepanową zagnieść z jajkiem, dodać kawałki ananasa. Wyłożyć do blaszki, przykryć resztą ciasta. Widelcem zamieszać ciasto spiralnym ruchem, aby rozprowadzić masę marcepanową. Placek piec około 50-60 minut w temperaturze 175°C.

    Komentarze (0) 23.03.2009. 16:56

    Wielkanocna soczystość

    Składniki:

    15 żółtek
    1/2 szklanki mleka
    5 dag drożdży
    5 szklanek mąki
    10 dag masła
    20 dag cukru
    2 cytryny
    2 łyżeczki rumu
    szczypta soli

    Sposób przyrządzenia:

    Drożdże wymieszać z odrobiną cukru i letnim mlekiem, a następnie zostawić w ciepłym miejscu, aby urosły. Do wyrośniętych dodać szczyptę soli, żółtka, stopione masło, cukier i mąkę. Wymieszać i dobrze roztrzepać łyżką. Zostawić na jakiś czas, aby ciasto podrosło i znów roztrzepać. Powtarzać tę czynność 4 razy, roztrzepując dość długo. Potem ciasto przelać do form (wypełniając 1/3 objętości) i zaczekać, aż babki wyrosną i wypełnią formy. Wówczas wstawić do gorącego piekarnika i upiec. Upieczone babki wyjąć z form i skropić sokiem z dwóch cytryn, wymieszanym z cukrem i rumem. Po ostygnięciu polukrować białym lukrem. Można też posypać posiekanymi orzechami lub migdałami. W czubek każdej babki wetknąć pęk bukszpanu lub zielonych liści borówek.

    Komentarze (0) 23.03.2009. 16:55

    W-Z

    Składniki:

    Ciasto:
    1,5 kostki masła
    3 szklanki cukru
    3 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    4-5 łyżek kakao
    6 jajek
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    1 zapach migdałowy
    Krem:

    1/2 litra śmietany kremówki(30%)
    3 łyżki cukru
    Pącz:
    2 szklanki wrzątku
    2 łyżki stołowe kawy mielonej
    sok z połówki cytryny

    Sposób przyrządzenia:

    Ciasto
    Kakao, połowa mleka, cukier, cukier waniliowy, masło rozpuścić i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Odstawić do ostygnięcia. Odlać 3/4 szklanki na polewę ciasta. Do pozostałej masy dodać mąkę, żółtka, zapach, proszek do pieczenia, resztę mleka oraz pianę z białek. Wszystko wymieszać. Piec w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
    Krem:

    Śmietanę ubić razem z cukrem.
    Pącz:

    Zaparzyć kawę we wrzątku, dodać sok z cytryny.
    Zimne ciasto przeciąć wzdłuż, jeden kawałek nasączyć pączem, przełożyć śmietaną, przykryć drugim, nasączyć, rozsmarować polewę. Kroić w kwadraty udekorowane różyczką ze śmietany.

    Komentarze (0) 23.03.2009. 16:55

    Tiramisu

    Składniki:

    Biszkopt:
    6 jajek
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    Krem:
    1/2 litra słodkiej śmietany mocno schłodzonej
    1/2 kg twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego
    1 szklanka cukru pudru
    Kawa do nasączenia:
    6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej na 1 kubek (nasączać ostudzoną)
    Dodatki:
    Kakao do posypania

    Sposób przyrządzenia:

    Z podanych składników upiec biszkopt bądź zrobić wg własnego przepisu. Po ostudzeniu przekroić na pół i spód ciasta nasączyć kawą, a następnie posypać kakao.
    Przygotować krem. Śmietanę ubić z cukrem, kiedy będzie sztywna dodać małymi porcjami twaróg. Połowę kremu położyć na spód ciasta. Przykryć drugą częścią biszkoptu, nasączyć tak, jak pierwszą i posypać kakao. Wyłożyć pozostały krem i również posypać kakao. Schłodzić.

    Komentarze (0) 23.03.2009. 16:54

    << Pierwszy < Poprzednia [1 / 15] Następna > Ostatni >>
    • Wyślij życzenia
    • swoim bliskim
    • na Święta Wielkanocne
    Najpiękniejsze życzenia wielkanocne i życzenia świąteczne na Wielkanoc znajdziesz u nas. Do tego otrzymasz niebanalne wierszyki wielkanocne, smsy wielkanocne i życzenia na Wielkanoc, które wyślesz swoim bliskim.